zaterdag 5 oktober 2013

Luctor F1 zet orde op zaken tegen KOSC

Na de 2-6 thuisnederlaag van vorige week was er in aanloop naar de uitwedstrijd tegen KOSC, werk aan de winkel voor het technische duo trainer Ruud en coach Edwin. Enkele tactische ingrepen zorgden voor nieuw elan. Het werd net als vorige week 2-6, maar dit keer gingen de punten dus mee terug naar De Horst. Gijs onderscheidde zich met liefst vier goals.

Man van de wedstrijd Gijs

De oorwassing die Luctor F1 vorige week ten deel was gevallen, was aanleiding voor de technische staf om de zwakke punten van het Luctorspel aan te pakken. Het "spel zonder bal" was voor verbetering vatbaar, want voetbaltechnisch is er weinig mis met het keurkorps van de Luctor F-jeugd. Er werd daarom tijdens de trainingen intensief geoefend op het vrijlopen en het combineren.

Toen de ploeg zich om kwart over negen 's ochtends had verzameld op de parkeerplaats van De Horst, deelde coach Edwin mee dat trainer Ruud helaas verstek moest laten gaan. Hij lag thuis ziek in bed. Namens alle fans wensen we hem hierbij van harte beterschap.

Gelukkig waren we voor de rest helemaal compleet en reisden we met een grote supportersschare af naar het pittoreske Ootmarsum. Afgezien van een enkele tractor die de stoet vaart deed minderen, verliep de reis door het fraaie Twentse coulissenlandschap voorspoedig.

Aangekomen op 'n Tooslag, was het vreemd dat twee supporters zich schielijk uit de voeten maakten. De mama en zus van Teun zetten hem en zijn papa af, terwijl zij zelf lekker gingen winkelen bij Koopman Mode in Tilligte. De papa van Teun riep nog of hij "voor de zekerheid" de creditcard van zijn vrouw mocht hebben maar deze deed net of ze niks hoorde en stoof in haar A2 van de parkeerplaats af. Met een licht ongerust gevoel wandelde hij met zijn spruit naar de kleedkamer.

In de kleedkamer was het dringen want een ander team had de linkerkant van de ruimte in beslag genomen. In het gedrang ontsnapte de ploeg aan een kleine ramp. Coach Edwin bukte zich om de shirtjes te pakken uit de tas met spullen die hij had neergezet onder een plankje bij de muur, maar bij het opstaan was hij dat plankje glad vergeten. Hij knalde met zijn kop tegen de onderkant ervan maar hield er gelukkig, voor zover wij nu kunnen nagaan, geen blijvend letsel aan over.

Plateautje wat Edwin bijna de kop kostte

Toen alle veters gestrikt waren, was het tijd voor de tactische bespreking. Deze duurde opvallend lang, waardoor de ongeruste fans buiten even dachten dat de knal van Edwin wellicht zijn spraakvermogen had aangetast. Maar daar bleek later tijdens de wedstrijd niets van. Nee, hij vroeg zoveel aandacht van zijn jongens, omdat hij het nieuwe tactische roulatie concept met ze moest doornemen. De veldspelers werden verdeeld in groepjes van 4 waarbij per groepje steeds 1 speler reserve stond. De groepjes waren zo samengesteld dat er altijd sprake was voldoende verdedigend vermogen. Het fysieke zwaartepunt lag achterin met kerels als Glenn, Jermaine, Wout en Ryan. In de voorhoede werd ook een belangrijke wijziging doorgevoerd. Topscorer Dominique zakte een linie terug terwijl Gijs in de spits ging spelen. De tweebenige linkspoot, moest zorgen voor oorlog in de zestien. Om het een en ander duidelijk te maken, zette hij zijn mannen in de kleedkamer zó neer, hoe ze in het veld ook zouden moeten staan. Deze eenvoudige en tegelijk geniale ingeving, moest er voor zorgen dat bij Luctor F1 het kwartje ging vallen wat betreft het positiespel.

Lang in de kleedkamer


De tegenstander van vandaag had te kampen met peroneelsgebrek en moest het stellen zonder wisselspelers. Daarnaast had de KNVB geen scheidsrechter aangewezen waardoor de coach van de thuisploeg de fluit ter hand nam. Zijn dubbelrol van coach en arbiter werd niet door alle meegereisde supporters gewaardeerd. Als dat maar goed ging.

Met Gijs en Teun beginnend als reserve stond iedereen in gelid voor de aftrap opgesteld, dat zag er goed uit. Na het eerste fluitsignaal was het echter KOSC dat het best uit de startblokken kwam. Ze gaven veel pressie terwijl Luctor hier niet goed op reageerde. Te veel spelers hadden hun gedachten bij het spel naar voren en waren niet gefocust op hun verdedigende taken. Hierdoor zag KOSC kans om de openingstreffer te scoren. Na deze wake-up-call ging het beter. Het spel begon te lopen bij de bezoekers en er kwamen ook kansen. Ook werd er beter gedekt dan in de beginfase. Een treffer kon niet lang meer uitblijven. Bij een aanval van KOSC over rechts zette Wout een prima blok, hij veroverde de bal en speelde de bal naar Dominique die meteen Gijs weer aanspeelde. De kersverse spits soleerde naar voren en dacht te scoren maar de paal dacht daar anders over. De meegerende Teun pikte de bal in de rebound op en tikte eenvoudig de gelijkmaker binnen 1-1!
Teun scoort 1-1

De goal was verdiend en smaakte naar meer. KOSC stak hier echter een stokje voor en kon via een prima verzorgde aanval opnieuw op voorsprong komen. Het team van de enthousiast dirigerende coach Edwin pakte de draad echter al weer snel op. Gijs kreeg de bal vanuit het achterveld toegespeeld en brak door de KOSC-defensie. Dit keer kon de paal geen redding meer bieden voor de thuisploeg want Gijs schoot de gelijkmaker onberispelijk binnen. De bezoekers kregen nu vleugels en maakten vanaf dat moment de dienst uit. Glenn was aan de aandacht van de KOSC-defensie ontsnapt aan de linkerkant van het veld. De rechtspoot stond niet ideaal opgesteld om uit te halen maar met een slim puntertje wist hij toch nog de keeper van KOSC te verrassen. Helaas voor hem ging de bal naast via de paal.

Een minuut later was het wel weer raak. Gijs, die de smaak van scoren te pakken had gekregen, onderschepte  een zwakke pass van de KOSC-keeper en schoot Luctor naar een verdiende 2-3 voorsprong. De 2-4 liet daarna niet lang op zich wachten. Het was Gijs die dit keer niet de afmaker was, maar juist aan de basis stond. Met een bekeken pass stuurde hij Sil op rechts de diepte in. De rechtervleugelspits stoof naar voren en speelde Teun aan die klaar stond voor de uithaal. Zijn schot was onhoudbaar en zorgde voor een comfortabele marge van twee doelpunten. KOSC probeerde vlak voor rust nog wat terug te doen met een hoge bal voor het doel van Niels, maar Wout, die een perfecte wedstrijd speelde, kopte de bal kundig over de achterlijn. De hoekschop leverde niets op en de druk coachende scheidsrechter floot af voor rust.

In de rust werd door coach Edwin besloten om de tweede helft net zo te beginnen als de eerste helft. Zo konden de doelpuntenmakers Teun en Gijs iets langer nagenieten van hun goals. Sommige spelers dachten dat de voorsprong van twee doelpunten hen toestemming gaf om zo gauw ze maar over de middenlijn kwamen, voor hun eigen kansen te mogen gaan. Glenn, Dominique en Jermaine vuurden om toerbeurten van grote afstand schoten af op het KOSC-doel. Het dreef coach Edwin bijkans tot wanhoop. De spelers werden er met stemverheffing aan herinnerd dat ze zich niet in een schiettent bevonden maar op een voetbalveld. Dit bracht de boodschap over. Bij een uitbraak van Luctor vond Wout Gijs in kansrijke positie waarna de spits ijskoud de 2-5 aantekende.

Naast het prima verzorgde samenspel in de voorste linies, wist ook de verdediging zich een paar keer goed te onderscheiden. Ryan leek zijn team een keer in problemen te brengen toen hij op het middenveld balverlies leed. Maar waar in zo'n geval eerder nog de kopjes van de Luctorspelers gingen hangen, gaf Ryan nu het goede voorbeeld. "Het zal me niet gebeuren" moet hij gedacht hebben en hij achtervolgde zijn tegenstander net zolang tot hij de bal weer terugveroverd had, hierbij luid aangemoedigd door coach Edwin. Met een tevreden grijns en een steeds schorder wordende stem zag de coach dat zijn team zijn aanwijzingen goed opvolgde.

De tweede helft was nu een formaliteit. KOSC had de kracht niet meer om Luctor pijn te doen op voetballend gebied en verloor zichzelf soms in hard gemeen spel. Teun werd een keer hard op de grond gesmeten, maar de scheidrechter-coach liet gewoon doorspelen. Dit tot ontzetting van de papa van Teun. Hé scheids! riep hij en wees naar zijn zoon die met een van pijn vetrokken gezicht weer opkrabbelde. Een assistent-coach van KOSC die langs de papa van Teun liep, zei "wat maakt't oet, ie stoat veur met twee-vief" De papa van Teun zei daarop dat het hem niet bekend was dat het bij een achterstand geoorloofd was om "de teegnstaander op de groond te smiet'n".


Gelukkig was aan het slot van de wedstrijd weer mooi voetbal te zien.  Sil brak door op links en speelde Teun aan in het strafschopgebied. Gijs stond echter nog beter opgesteld dan Teun en die aarzelde geen moment en speelde de bal door naar de vrijstaande man in vorm.  Zo bracht een schitterende aanval over drie schijven de eindstand van 2-6 op de klokken.

Bij het penaltyschieten viel op dat Gijs en Teun hun kruit hadden verschoten, maar ook dit onderdeel werd winnend door de bezoekers afgesloten. Hun teamgenoten schoten namelijk nog wel met scherp.

Al met al een prima resultaat met mooi verzorgd voetbal. Dit geeft goede moed voor de wedstrijd van volgende week tegen directe concurrent AVC Heracles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten